یکی از سوالات و ابهامات بخش نکات حقوقی خانواده در زندگی زوجین بعد از ازدواج بحث حق سکنی در ازدواج و همچنین انتخاب مسکن میباشد.در این قسمت از نکات حقوقی دادمان به آن میپردازیم.
حق سکنی در ازدواج با شوهر است. تعیین مسکن از آثار ریاست شوهر به شمار میرود که بخش نخست ماده ۱۱۱۴ قانون مدنی به این موضوع اختصاص یافته است. در این ماده آمده است :
«زن باید در منزلی که شوهر تعیین میکند سکنی کند، مگر آن که اختیار تعیین منزل به زن داده شده باشد.».
با توجه به این ماده، باید گفت که اختیار تعیین محل سکونت با شوهر است و زوجه موظف به اقامت در منزلی است که شوهر انتخاب میکند، اما طرفین میتوانند ضمن عقد، شرط کنند که اختیار تعیین مسکن با زوجه باشد.
مطابق ماده ۱۱۰۷ قانون مدنی
«نفقه عبارت است از همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البسه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی، بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه نقصان یا مرض»
بر اساس این ماده، مسکن از مصادیق نفقه است که در انتخاب آن، زوج باید شأن و مرتبه اجتماعی زن را در نظر بگیرد.اصل حسن معاشرت نیز که در ماده ۱۱۰۳ قانون مدنی متجلی است، حکم میکند که باید شوهر مسکن مناسب، در شأن زن و متعارف با محل زندگی او تهیه کند.
با این تعریف در صورتی که منزل مسکونی موافق شأن زوجه باشد، سکونت در آن بر او لازم است و در غیر این صورت، اگر منزل موافق شان زن نبود، وی میتواند تمکین نکند البته زن برای تمکین نکردن در چنین مواردی، ناشزه محسوب نمیشود.
برابر ماده ۱۱۱۵ قانون مدنی:
اگر بودن زن با شوهر در یک منزل متضمن خوف ضرر بدنی یا شرافتی برای زن باشد، او میتواند مسکن علیحده (جداگانه) اختیار کند و در صورت ثبوت مظنه ضرر مزبور، محکمه حکم بازگشت به منزل شوهر نخواهد داد و مادام که زن در بازگشتن به منزل معذور است نفقه بر عهده شوهر خواهد بود.
منظور از خوف ضرر این است که زن بیم معقولی از ضرر داشته باشد، ضرری که عادتا نمیتوان آن را تحمل کرد.